Samenwerken aan veiligheid
Een veilige werkomgeving is van groot belang. Voor jou als professional en voor de cliënten waar je zorg voor draagt. Maar in de zorg zijn weerstand en agressie helaas niet weg te denken. Wat kan je (samen) doen om de veiligheid op de afdeling te vergroten? Dat is meer dan je denkt!
Inleiding
In vooropleidingen gaat er vaak amper aandacht uit naar weerstand en agressie in de zorg. Veel professionals voelen zich dan ook onthand of geïntimideerd rondom agressie. Soms gaan ze het uit de weg, of ze proberen het gelijk de kop in te drukken. Soms zijn professionals het onderling oneens; wat de een agressie noemt, valt de ander niet eens op. Ook ontstaat vaak afkeer voor specifieke cliënten die zich agressief gedragen en medewerkers verlangen naar een steviger beleid. Afgestemd zijn op elkaar blijkt van grote invloed op het ontstaan van lastig gedrag. Maar hoe vorm je met elkaar een stevig team tegen agressie en voor veiligheid? Dat vraagt kennis van jouw en elkaars visie op agressie, kennis van de fases van agressie, vaardigheden in de-escaleren en weten wat de mogelijkheden zijn als het toch uit de hand loopt. Werken aan veiligheid lukt als je het samen doet!
Wat leer je in deze training
In het kort
Door het volgen van de training ‘samenwerken aan veiligheid’ ben je als team in staat om ongewenst gedrag eerder te signaleren en weten jullie (eenduidig) te handelen in situaties waarin sprake is van weerstand of agressie. Hierdoor neemt het veiligheidsgevoel onder collega’s (en cliënten) toe en agressie op de werkvloer af.
Voor elk team dat in het werk te maken krijgt met weerstand en/of agressie, en hier effectief met elkaar aan wil werken.
De basistraining bestaat uit 4-6 bijeenkomsten van elk maximaal drie uur (1 dagdeel). Het programma kan ook op maat worden gemaakt, waarbij de intensiteit afhangt van de wensen. De kosten zijn gebaseerd op het aantal dagdelen.
Deze training wordt incompany aangeboden aan (gemixte) teams van maximaal 10 personen.
Het programma wordt veelal gevolgd door agogisch werkenden van niveau drie t/m zes. Gedragswetenschappers en managers doen ook regelmatig mee.