Gesprekstechnieken

Je coacht collega’s of begeleidt cliënten bij wonen, werken, het behalen van doelen of het omgaan met klachten. Dan weet je dat ieder mens anders is en iedere coachvraag weer uniek. Soms werkt sturing en uitleg en soms alleen een stok achter de deur. Soms iets anders en zou je willen dat je meer opties hebt.

Inleiding

Er zijn talloze, goed onderzochte gespreksmethoden die een grote bijdrage leveren in het dagelijks werk. Elke methode begint met goed luisteren en je bewust zijn van je eigen invloed in het contact. Centraal staat het vragen stellen zodat de ander een stap verder komt. Afhankelijk van het doel bepaal je welke vraag- en gesprekstechnieken je inzet. In onze workshops en trainingen ga je aan de slag met technieken uit een door jou gekozen specifieke methode. Aan de basis van iedere training sta je weer even stil bij je eigen houding, de invloed van je eigen aannames in een gesprek en je natuurlijke stijl. Daarna gaat het om het zoeken van de vraag achter de vraag zodat de ander weet wat nodig is om gemotiveerd te raken of te blijven, een stap vooruit te komen, anders naar een situatie kan kijken of een probleem op te lossen.

In het kort

Na een training over gesprekstechnieken ken je de achtergrond van de techniek(en) en weet je deze in de basis goed toe te passen in de praktijk.

Voor iedereen die zich wil bekwamen in professionele gespreksvoering zijn er tal van methoden die je kan toepassen. Afhankelijk van je voorkennis en specifieke leervraag organiseren we workshops en trainingen over progressiegericht coachen, de oplossingsgerichte gespreksmethode, cognitief gedragsmatige of coachende gespreksvoering.

De investering is afhankelijk van de exacte vraag en van het beginniveau van deelnemers. We organiseren workshops van een dagdeel en trainingen die iets meer tijd vragen. Wat er precies nodig is stemmen we graag af.

Indien de groep bestaat uit collega’s van dezelfde locatie, dan kunnen bijeenkomsten op locatie organiseren. Als de bijeenkomst(en) bijgewoond wordt door collega’s van verschillende locaties in dezelfde organisatie, dan spreken we een goede plek met elkaar af. Open inschrijvingen worden georganiseerd op een locatie in Hengelo OV, Deventer of Apeldoorn.

De inhoud van de lesstof in de bijeenkomsten is op MBO+/HBO niveau.