Effectief veranderen

Aan de start van een verandering is de allereerste stap een goed verhaal. Een verhaal dat helderheid geeft over de aanleiding en duidelijkheid over het eindpunt. Als je weet waarom een verandering in gang wordt gezet, hoe dat wordt aangepakt en wie daarbij betrokken zijn dan is de start in ieder geval goed.

In de praktijk geldt voor veel veranderingen dat ze niet al te doordacht gestart worden. Misschien wel met veel enthousiasme door een kleine groep voortrekkers, maar hoe zit het met de ‘onbesliste minderheid’? Wie zijn dat? En wat is hun input? Zijn het vooral de vernieuwers en de kritisch positieven die bijdragen? Is er voldoende aandacht voor de achterblijvers en de ‘dieseltjes’?

Het gevolg van een minder helder verhaal en weinig aandacht voor met name de onbesliste minderheid kan zijn dat het draagvlak zienderogen wegebt. Een verandering er toch doordrukken lijkt dan misschien verleidelijk, maar dat zal zich uiteindelijk tegen je keren. Is het niet in dit proces, dan wel bij veranderingen in de toekomst. Sta je dus aan de vooravond van een verandering: begin goed! Een goed begin is een goed verhaal met doordachte stappen richting het einddoel en met aandacht voor alle betrokkenen.

Een goed begin is het halve werk. Maar bij een verandering beginnen met een goed verhaal is zo’n beetje driekwart van het werk. Benieuwd hoe wij dat aanpakken? Of wil je jouw verandering graag uitbesteden? Kijk dan zeker even verder op deze pagina.

Laatste nieuws

‘Het zit hier in de muren’

WAJZ is nu ZorgKwestie